Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να "σαραντίσει", με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις. 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82


ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
https://www.youtube.com/watch?v=g9ql6vj1HjY

 Γιορτή της Μητέρας: Μια αλφαβήτα για την μανούλα!

Χρόνια Πολλά Μαμά! Ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας


Η μητέρα μέσα από έργα τέχνης

Πολλοί ζωγράφοι έχουν στις συλλογές τους πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα. Παρατηρούμε τους πίνακες και τους περιγράφουμε. Πώς οι μαμάδες δείχνουν την αγάπη τους στα παιδιά τους; Ψάχνουμε δικές μας φωτογραφίες που απεικονίζουν εμάς με τη μαμά μας. Που μοιάζουν και που διαφέρουν με τους παρακάτω πίνακες;

Στο τέλος ζωγραφίζουμε ένα δικό μας πορτρέτο με τη δική μας μαμά αφού πρώτα την κοιτάξουμε προσεκτικά για να αποτυπώσουν σωστά το πρόσωπο και τα ρούχα της! Όταν τελειώσουμε της το χαρίζουμε με όλη την αγάπη μας και ένα γλυκό φιλί!

 
 











 























Εύκολα δωράκια για να χαρίσουμε στη μαμά μας!


(Ιδέες από το pinterest)

Μπορούμε με αλατοζύμη ( η συνταγή είναι παρακάτω) να φτιάξουμε όμορφα σχέδια στα οποία πριν ψήσουμε θα έχουμε αφήσει το δακτυλικό μας αποτύπωμά!

Συνταγή αλατοζύμης :
  • μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
  • μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές πιθανόν ανάλογα στο αλεύρι)
  • μιαμιση κούπα αλεύρι
Εναλλακτικά για πιο μεγάλη ποσότητα η φόρμουλα είναι 1:1:3, δηλαδή 1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλευρί. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.
Χρωματιστή αλατοζύμη με τέμπερες: Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τέμπερα. Ζυμώνετε το χρώμα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφό χρώμα η ζύμη σας. Πως ψήνω την αλατοζύμη; Σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
















Μπορούμε να ζωγραφίσουμε σε πετρούλες είτε με μαρκαδόρους είτε με πινέλα όμορφες εικόνες και να τις χαρίσουμε στη μαμά μας!









Κάρτες για την γιορτή της μητέρας 


 

 

















ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Χρόνια πολλά Μανούλα Και θα σ' αγαπάω -Αντώνης Βαρδής



 

 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 
Πόσο καλά γνωρίζεις τη μαμά σου και η μαμά σου εσένα;;; παιχνίδι ερωτήσεων!
Το μόνο που χρειαζόμαστε γι’ αυτό το παιχνίδι είναι δύο καρτέλες. Η μια να γράφει πάνω τη λέξη ΝΑΙ και η άλλη τη λέξη ΟΧΙ. Αρχικά η μαμά θα απαντάει στις ερωτήσεις που αφορούν το παιδί της. Το παιδί θα πρέπει να  σηκώνει αντίστοιχα την καρτέλα με τη λέξη ΝΑΙ αν η μαμά απάντησε σωστά και την καρτέλα με τη λέξη ΟΧΙ αν απάντησε λάθος. Σε ένα χαρτί θα σημειώνουμε με μια γραμμούλα κάτω από το ΝΑΙ ή κάτω από το ΟΧΙ σε κάθε απάντηση. Μετά θα γίνουν οι ίδιες ερωτήσεις αυτή τη φορά  στο παιδί και θα απαντάει αντίστοιχα με ΝΑΙ ή ΟΧΙ η μαμά!  Στο τέλος μετράμε τις γραμμούλες και όποιος είχε τα περισσότερα ΝΑΙ κερδίζει! Οι ερωτήσεις είναι:
·         Ποιο είναι το αγαπημένο χρώμα της μαμάς σου/ του παιδιού σου;
·         Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό της μαμάς σου/ του παιδιού σου;
·         Ποιο είναι το αγαπημένο ζώο της μαμάς σου/ του παιδιού σου;
·         Ποια είναι τα αγαπημένα ρούχα της μαμάς σου/ του παιδιού σου;
·         Ποιο είναι το αγαπημένο γλυκό της μαμάς σου/ του παιδιού σου;
·         Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος-η της μαμάς σου/ του παιδιού σου;
·         Που αρέσει στη μαμά σου / στο παιδί σου να πηγαίνει βόλτα;
·         Τι αρέσει στη μαμά σου/ στο παιδί σου να κάνει όταν είναι στο σπίτι;
·         Πόσο χρονών είναι η μαμά σου / το παιδί σου;



              
25
25
25










Μια πολυμεσική αφίσα με ιδέες για την γιορτή της μητέρας 
by Κυνηγοπούλου Καλλιόπη-32ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!